3. Viti Levu

 

 

     ja nousee lentokoneesta Fidzi-saarten lentokentän Transit-käytävään.

 

No, täällä kävi niin, että kirjoitin ylpeyksissäni ja tyhmyyksissäni maahantulopapereihin olevani lehtimies. Olin kokonaan unohtanut Fidzi-saarten poliittisen tilanteen.

 

Tästä seurasi, että kun kone viiden aikaan aamulla elokuun loppupuolella 1988 laskeutui Nadin (lausutaan Nandi[1]) lentokentälle, jouduin odottamaan kolme tuntia, työajan alkuun, passintarkastusviranomaisten esimiestä. Romanttiset haaveet murskautuivat heti alussa kovaan todellisuuteen, ja hyvä oli, ettei revolveria todellisuudessa ollut mukana, ruoskaa kyllä myöhemmin tarvittiinkin.

 

Lievästi hermostuneena vietin aikani tutkimalla ”Tax Free” –myymälän valtavan hienoja tavaravalikoimia. Hienot fidziläiset kaiverrustyöt, kankaat, korut ym olivat pääosassa, ja muutenkin siellä oli täysin edustava valikoima tavaraa niin kuin millä tahansa länsimaisella lentokentällä. Siistit tummat melanesialaiset tytöt olivat myyjinä ja juttelivat mielellään ulkomaalaisen, ehkä heidän kannaltaan eksoottisen, pohjoisen matkalaisen kanssa.

 

Lopulta esimies tuli, pidimme neuvottelun Transit- hallin baarituoleilla, ja hänellä oli mukanaan toinenkin mies, joku poliisi tai lentokenttäviranomainen. Neuvottelussa ilmeni, että lehtimiehiltä vaaditaan etukäteen maahantulolupa. Heillä on ollut huonoja kokemuksia, kun jotkut ovat kirjoittaneet asioita, jotka eivät pidä paikkaansa. He eivät voi päästää minua maahan näin ollen.

 

Sadatellen mielessäni tyhmyyttäni kerroin kiireesti todellisen ammattini ja matkani luonteen. Vakuutin olevani rehellinen suomalainen ja voivani olla hyvin kirjoittamatta mitään artikkeleita Fidzistä. Muistin kuinka jotkut tuttavani Suomessa olivat kertoneet suomalaisen passin voimasta, ja kertoessani rehellisyydestäni suomalaisena lätkäisin samalla passini pöytään.

 

Virkailija lehteili hajamielisenä passia ja kertoi tuntevansa yhden suomalaisen ja että tämä oli todella rehellinen ja uskovansa näin ollen kyllä minua. Pienen epäröinnin jälkeen he sanoivat, että he antavat minulle viikon Fidzillä. Minun pitää olla turistina, pitää hauskaa eikä kirjoittaa mitään artikkeleita kun ei kerran ole laillista lupaa.

 

Näin ollen olen nyt rehellinen suomalainen, enkä kirjoita artikkeleita Fidziltä. Kirjoitan vain matkakirjan, niin että fidziläiset virkailijat voivat olla varsin rauhallisia mahdollisen journalistisen myyräntyöni suhteen.

 

Hermostunut ilmapiiri Fidzillä johtuu vallankaappauksesta muutama vuosi sitten. Ihmiset eivät aivan vapaasti puhu politiikkaa, ja kaikki eivät ollenkaan pidä nykyisestä päälliköstä, Rabukasta, eivät edes kaikki melanesialaiset alkuperäisväestön ihmiset, joita hän edustaa. Sain vaikutelman, että poliittinen tilanne on edelleen veitsenterällä ja saattaa heilahtaa mihin suuntaan vaan.

 

Vallankaappaus oli veretön, mutta sen yhteydessä rotumellakoissa ilmeisesti kuoli joitakin ihmisiä. Rotujen väliset suhteen ovat nyt pinnallisesti katsoen täysin korrektit, ainakin yksilötasolla kaikissa niissä tilanteissa, joita näin viikon aikana. Intialaisten tilanne on ikävä, sillä ylikansoitettuun Intiaan ei kenenkään tee mieli palata, ja he itse tuntevat itsensä täysin fidziläisiksi tietysti nykyään.

 

Itse melanesialaiset ovat äärettömän ystävällisiä. Oikeastaan vielä vieraanvaraisempia ja ystävällisempiä kuin polynesialaiset, ja se on tosi paljon kun polynesialaisia mainitaan maailman ystävällisimmäksi kansaksi. Kadullakin jopa kaupungin keskustassa ihmiset saattavat tulla juttelemaan ja kysymään mistä olet jne. Jos menee ohi aterioivien ihmisten, he pyytävät aina mukaan syömään, se on vanha melanesialainen tapa.

 

Luonnonkaunis ”Kuningattaren tie” kulki Nadista Suvaan, pääkaupunkiin, ja sinne matkasin yrittääkseni järjestää laivamatkojani Etelämerellä ja pitäen hauskaan saamani käskyn mukaan. Tutustuin sekä intialaisiin että melanesialaisiin ja minulla oli samoalainen (siis polynesialainen) tyttöystäväkin jonkin aikaa. Rantabileissäkin oltiin hiekkarannalla illalla, jolloin olutta jakoi yksi valittu juomanlaskija, joka antoi aina mukin sille, jonka katsoi janoisin olevan.

 

Lukijaa varmasti kiinnostaisi kaikkein eniten Fidzin luonto, ehkä politiikkakin ja sitten nämä intialaiset, melanesialaiset ja polynesialaiset hauskanpidon suhteen, mutta loukkaantuneena ja uskollisena Fidzille aion nyt sitten kuitenkin kirjoittaa vain polynesialaisista, ja se kyllä oli tarkoitus alun perinkin. En kirjoittanut mitään Finnjetistä, Hampurista enkä Amsterdamistakaan vaikka kyllä sielläkin oli hauskaa, niin kuin arvata saattaa.

 

 

 

 

Tietoja 2.1. Perustiedot Fidziltä

 

 

 (Tiedot ovat pääasiassa vihkosesta: James Siers: Fidzi, Fact File. Printed by Fiji Times. Vihkosessa ei ole painovuotta, mutta sen täytynee olla n vuodelta 1984)

 

Väestölaskennassa 1983 Fidzillä oli 671.712 asukasta. Näistä 44,8% oli alkuperäisiä Fidziläisiä melanesialaisia ja 50% intialaista alkuperää olevia fidziläisiä. Eurooppalaista alkuperää olevia kansalaisia on kymmenisen tuhatta ja kiinalaisia viitisen tuhatta. Sen lisäksi on jonkin verran muiden kansallisuuksien ja rotujen edustajia.

 

Niinpä ”bodaus”-salinkin nimi Suvassa oli ”Kaikkien rotujen kuntosali”, mutta siellä näkyi kyllä vain melanesialaisia.

 

Pinta-alaa saarilla on 18.274 km2, joten väestöntiheys on 37,0 as/km2.

 

Fidzi kuuluu brittiläiseen kansainyhteisöön itsenäisenä jäsenmaana.

 

Historiaa: Fidzi on kuulunut siihen alueeseen, jolla polynesialaisten esi-isät asuivat kaksi tuhatta vuotta sitten. Siellä ovat ottaneet mittaa toisistaan nämä kaksi kulttuuria ja rotua. Lopputuloksena saaret ovat jääneet melanesialaisten käsiin, ja polynesialaiset ovat purjehtineet eteenpäin, mutta melanesialainen kulttuuri on siinä ohessa jo muuttunut suuresti polynesialaiseksi.

 

Abel Tasman löysi saaret läntiselle maailmalle v. 1644, ja kohtasi siellä varsin korkealle kehittyneen yhteiskunnan. Tämän jälkeen, parinsadan vuoden ajan, melanesialaiset huijasivat, ryöstivät ja söivät hyvin monia eurooppalaisia, jotka olivat tulleet sinne luonnonvarojen ryöstäminen ja siirtomaapolitiikka mielessään. Vasta 1874 päättyivät vihollisuudet ja kulttuurien välillä jossain määrin, kun Fidzistä tuli Britannian kruununsiirtomaa.

 

Tästä seurasi myös intialaisten työläisten tulo maatyöläisiksi ja sokeriteollisuuteen 1879 lähtien. Tällaisten työsopimusten teko intialaisten kanssa lakkasi 1916, mutta monet intialaiset päättivät jäädä Fidzille.

 

Ym. Esite sanoo: ”Fidzi tänään on itsenäinen täysivaltainen valtio, jolla on demokraattisesti valittu hallitus ja eduskunta, jotka perustuvat Westminster-malliin. Fidzi nauttii poliittisesta tasapainosta ja rauhasta”.

 

Tämä tilanne päättyi kahteen vallankaappaukseen 1987, jotka teki melanesialaisten ääriryhmien edustaja ja upseeri nimeltään Rabuka. Senjälkeen melanesialainen ääriryhmä on hallinnut maata. Tämän jälkeisestä kehityksestä ei nyt ole kirjoittajalla tietoa.

 

Muuta: Fidzillä on yli kolmesataa saarta, joista kaksi on varsin suuria.

 

Pääkaupunki on Suva, siellä on yli 70.000 asukasta. Kansainvälinen lentokenttä on pääsaaren länsipuolella, Nadissa, ja sieltä kulkee saaren etelärantaa pitkin 200–300 km pitkä ”Kuningattaren tie” pääkaupunkiin Suvaan saaren itärannalla. Suva on saaren sateisella puolella ja siellä sataa melkein aina.

 

Uskonnoltaan melanesialaiset ja eurooppalaiset fidziläiset ovat metodisteja. Intialaiset ovat yleensä hinduja. Jonkin verran muitakin kirkkoja on tietysti.

 

Fidzillä Etelämeren vanhat tavat, Meke-laulu ja tanssi, tulisten hiilten päällä kävely, Kava-juoman juonti ym ovat itse asiassa paremmin säilyneet kuin Polynesiassa. Myös intialaiset juovat kavaa polynesialaisten tapojen mukaan, ja pitävät sitä omana kansallisena fidziläisenä tapanaan; hehän myös ovat fidziläisiä monen sukupolven takaa, vaikkeivät melanesialaisia rodultaan olekaan.

 

Suomalaiset ovat tutustuneet fidziläisiin erityisesti rauhanturvaoperaatioissa. Tämä tulee selvästi esiin suomalaisten rauhanturvaaja- upseerien muistelmissa.



[1] Schütz, 1979. Fidzin ja Samoan kielissä kirjoitettu ”g” äännetään ”ng”.